wtorek, 23 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kapusta na Wigilię

Marzena Smoręda
2025-12-23 12:09
2 min. czytania
A A
Kapusta na Wigilię

Kapusta Wigilijna / źródło: ŚODR

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Kapusta, fasola, suszone śliwki i grzyby – tyle wystarczy, aby przyrządzić wigilijną kapustę. To jest w tym dniu obowiązkowe danie. Dlaczego?

Kapusta wigilijna jest daniem przyrządzanym na wieczerzę wigilijną od stuleci. Tradycyjne danie ma swoja symbolikę.

Czytaj również

Ostatnia szansa na zapisanie się do Kieleckiego Biegu Sylwestrowego 2025

Ostatnia szansa na zapisanie się do Kieleckiego Biegu Sylwestrowego 2025

2025-12-23
Kolejny zbiornik przejdzie rewitalizację

Kolejny zbiornik przejdzie rewitalizację

2025-12-23
  • Kapusta chroni od złego i zapewnia zdrowie, witalność i siłę na wiosnę.
  • Groch i fasola są zwiastunami płodności, miłości, dostatku i urodzaju oraz pieniędzy. Ponoć, kto zje w Wigilię groch, przez cały kolejny rok nie będzie narzekać na niedostatek.
  • Leśne grzyby na zupę oraz dodawane do pierogów i kapusty posiadają magiczną moc i zjedzone podczas wigilii zapewniają szczęście i dostatek domownikom.
  • Śliwki wróżą szczęście i pomyślność, odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność.

Składniki: 2 kg kwaszonej kapusty, 1 kg fasoli Jaś, 4 cebule, olej rzepakowy; przyprawy: sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, majeranek, grzyby suszone, 10 śliwek suszonych.

Sposób przygotowania: Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować. Po godzinie gotowania do kapusty dodać cebulę zeszkloną na oleju, przyprawy, suszone grzyby, suszone śliwki (chwilę wcześniej namoczone). Całość gotować jeszcze przez pół godziny. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę Jaś, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Jeśli po spróbowaniu kapusta okazałaby się zbyt kwaśna, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Przepis podała: Bogusława Łabuz z Koła Gospodyń Wiejskich w Senisławicach.


RADIO KIELCE - news.google.com
RADIO KIELCE - PODCASTY

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Ostatnia szansa na zapisanie się do Kieleckiego Biegu Sylwestrowego 2025

Ostatnia szansa na zapisanie się do Kieleckiego Biegu Sylwestrowego 2025

2025-12-23
Kolejny zbiornik przejdzie rewitalizację

Kolejny zbiornik przejdzie rewitalizację

2025-12-23
Zburzona przez Niemców kaplica zostanie odbudowana
ZDJĘCIA

Zburzona przez Niemców kaplica zostanie odbudowana

2025-12-23
Gdzie szukać schronienia w razie zagrożenia?

Gdzie się ukryć? Aplikacja wskaże miejsce schronienia

2025-12-23
Gdzie po pomoc medyczną w zbliżający się długi weekend?

Gdzie po pomoc medyczną w święta?

2025-12-23
Zakup żywnego karpia jest coraz trudniejszy

Zakup żywnego karpia jest coraz trudniejszy

2025-12-23
W piątek opady deszczu i śniegu [PROGNOZA POGODY]

Święta będą mroźne, a w Wigilię na południu możliwy śnieg

2025-12-23
RADIO KIELCE - POLECAMY

ROZMOWA DNIA. Poniedziałek, 8:30. Renata Janik, marszałek województwa świętokrzyskiego

2025-12-23

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • REGION
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.