Smak i zapach irlandzkiego chleba sodowego wypiekanego w domu zachwyci. Zachęca do niego pasjonatka wypiekania chleba Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej. Warto poeksperymentować.
– Mąka, maślanka, soda piekarnicza i kilka przypraw. Soda w połączeniu z mąką i maślanką nie potrzebuje już czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy połączyć składniki na chleb, krótko wyrobić i włożyć go do piekarnika, gdzie pięknie wyrasta – mówi Małgorzata Pawlik.
Składniki: 3 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, ½ szklanki mąki żytniej, 2 szklanki maślanki, 4 czubate łyżeczki cukru, 1 czubata łyżeczka soli, 1 ½ łyżeczki sody piekarniczej, masło do smarowania formy.
Sposób przygotowania: Wymieszać na sucho porządnie mąkę pszenną pełnoziarnistą z mąką żytnią, cukrem, solą, dodać sodę. Dodać jeden kubek maślanki. Maślanka musi być w temperaturze pokojowej. Można nią potrząsnąć w butelce lub zmiksować. Mieszać od środka do zewnątrz drewnianą łyżką. Kiedy mąka wchłonie pierwszy kubek maślanki, dodać drugi, w sumie około 500 ml. Uformować okrągły bochenek w tej samej misce, w której wyrabialiśmy za pomocą płaskiej łyżki i podsypując mąką. Delikatnie zagnieść – nie wyrabiać, lecz delikatnie zagnieść. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Nożem dość głęboko nakreślić krzyż. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza przez 70 minut.
Przepis podała: Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej.














