Święta Bożego Narodzenia, to czas kiedy nie odmawiamy sobie przyjemności i zdarza się, że przesadzamy z jedzeniem.
Olga Chaińska, specjalista dietoterapii i instruktor fitness podpowiada, aby jeść wolniej i mniejsze porcje.
– Przede wszystkim warto jeść wolniej i dokładnie przeżuwać pokarmy. Podczas spożywania kolejnych posiłków należy też robić choć krótkie przerwy. Nie jedzmy wszystkiego na raz. Jeżeli jednak zjedliśmy za dużo, wówczas możemy sięgnąć po specjalistyczne herbaty na wzdęcia, czy trawienie, które możemy kupić w sklepach – radzi.
Pomocny przy trawieniu posiłków może być rumianek, czy mięta. Olga Chaińska podkreśla, że spożycie kilku różnych potraw w krótkim czasie nie jest zdrowe dla żołądka.
– Dla naszego układu trawiennego to jest duże obciążenie, bo łączymy potrawy tłuste, smażone i słodkie. Żeby ten różnorodny pokarm strawić nasz żołądek musi się bardzo napracować. Dlatego zawsze powtarzam, że bardzo ważne jest zachowanie umiaru przy spożywaniu świątecznych potraw – zwraca uwagę.
Specjalistka zachęca do świątecznych spacerów i aktywnego spędzenia czasu na świeżym powietrzu.













