Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach wprowadził nowe standardy żywienia pacjentów. Dzięki temu znacząco podniosła się jakość posiłków serwowanych chorym.
– Było to możliwe dzięki zmianom dokonanym w kosztach realizacji usługi – informuje Elżbieta Kantowicz, prezes Impel Catering, firmy zajmującej się przygotowywaniem posiłków dla pacjentów szpitala na Czarnowie.
– Przy tradycyjnym modelu żywienia lwia część kosztów była związana z przygotowaniem, produkcją, obsługą kuchni i mediami. Tylko około 35 proc. stawki żywieniowej, to była kwota, która zostawała nam na zakup jedzenia. W przypadku wprowadzonego systemu IMFOOD, zminimalizowaliśmy koszty wielu etapów. To np. obsługa magazynu czy system obsługi zamawiania posiłków – dodała Elżbieta Kantowicz.
Dzięki zaoszczędzonym w ten sposób pieniądzom, firma cateringowa obsługująca szpital na Czarnowie jest w stanie kupować lepszej jakości produkty. Dodatkowo, do każdego obiadu pacjent otrzymuje wodę mineralną w butelce oraz dwie surówki, a nie jak dotychczas jedną – mówi Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.
– Ten system oparty jest na pewnej powtarzalności. Co 10 dni posiłki się powtarzają, ale przy tej długości hospitalizacji jaka u nas jest, u zdecydowanej większości pacjentów dwa razy nie powtórzy się takie samo śniadanie czy obiad. Oczywiście są takie diety, które będą wyglądać jak wcześniej. Czasami w mediach pokazywane są negatywne obrazy ze szpitali dotyczące posiłków. Najczęściej dotyczą diety dla dzieci, które muszą zjeść np. ryż z marchewką. To danie nie wygląda zbyt estetycznie, ale posiłki jakie otrzymują nasi pacjenci mają przede wszystkim służyć terapii. Mogę zapewnić, że będziemy się starali, by posiłki, które nie wyglądają apetycznie, były podawane w bardziej estetyczny sposób – dodał Bartosz Stemplewski.
W Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach jest 56 diet, w tym m.in. wegetariańska czy wegańska.
Koszt całodobowego wyżywienia jednego pacjenta to 29 zł brutto. Dziennie posiłki w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach otrzymuje około 560 pacjentów.
Placówka na Czarnowie, po Szpitalu Miejskim w Toruniu, jest drugim szpitalem w Polsce, który wprowadził system żywienia pacjentów IMFOOD.