Topola uznawana jest za mało wartościowe i łamliwe drzewo może być źródłem cennego surowca. Pączki topoli pomagają w leczeniu przeziębienia i zapobiega chorobom.
Justyna Pargieła, ziołoznawca, informuje, że pączki topoli to cenny surowiec zielarski, który można pozyskiwać przez całą zimę aż do kwietnia. Zdrowotne właściwości wykazują zarówno pączki topoli czarnej jak i szarej.
– Pączki topoli zawierają salicylany, czyli naturalna aspirynę, która w przeciwieństwie do leku w tabletce nie ma tylu skutków ubocznych.
Jak dodaje, pączki topoli mają też działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, gojące, wykrztuśnie, a także przeciwpasożytnicze.
– Najprostszym sposobem jest spryskanie pięciu pączków topoli kilkoma kroplami spirytusu, następnie należy je zalać gorącą wodą i spożywać przy pierwszych objawach przeziębienia – wyjaśnia zielarka.
Zdrowotne właściwości rośliny znają owady. Pszczoły, szerszenie, które pierwsze budzą się na wiosnę pozyskują żywicę z pączków topoli do uszczelniania uli.
– Okazuje się, że składniki zawarte w pączkach topoli działają odkażająco, dezynfekująco, przeciwbakteryjnie i pszczoły też to wykorzystują dbając o swoje ule.
Pączki topoli wykorzystywane są również do produkcji kosmetyków: perfum, balsamów.