Od dziś (1 lutego) zapłacimy mniej za żywność. To element Tarczy Antyinflacyjnej wprowadzonej przez rząd.
Joanna Kępa, zastępca rzecznika Izby Administracji Skarbowej w Kielcach mówi, że celem zmian jest spowolnienie lub zatrzymanie wzrostu cen.
– W styczniu została wprowadzona Tarcza Antyinflacyjna 2.0, która zakłada między innymi obniżkę podatku VAT na żywność, paliwa i nawozy. Dla nas najbardziej istotna jest zmiana stawki na niektóre produkty żywnościowe z 5 proc. na zero – informuje Joanna Kępa.
Niższy VAT obejmie między innymi mięso, ryby, produkty mleczne, produkty pszenne, warzywa, owoce, napoje zawierające co najmniej 20 proc. soku owocowego lub warzywnego.
Obniżenie stawki podatku wiąże się z koniecznością zmian w kasach fiskalnych. Joanna Kępa mówi, że duże sieci handlowe mają odpowiednie oprogramowanie, by zmienić stawki w swoich bazach danych. Pewien problem mogą mieć natomiast niewielkie sklepy.
– W nocy z 31 stycznia na 1 lutego kasy fiskalne powinny zostać tak dostosowane, żeby sprzedawcy detaliczni mogli normalnie sprzedawać towary z uwzględnieniem zerowej stawki VAT. Dlatego zachęcamy by właściciele sklepów kontaktowali się z serwisami tych wag, by wprowadzić zmiany – tłumaczy Joanna Kępa.
Obniżenie stawki VAT będzie obowiązywało od 1 lutego do końca lipca.