Jest niezwykle smaczna, pożywna, a jej intensywny kolor pięknie prezentuje się na talerzu. Co więcej, obfituje w witaminy z grupy B w szczególności w witaminę B1, która wzmacnia nasz układ nerwowy oraz wspomaga naszą pamięć. Mowa o czerwonej fasoli.
Katarzyna Sendek – trener personalny, dietetyk oraz prezes Kazimierskiego Klubu Morsa Endorfina podkreśla, że czerwona fasola ma bardzo dużo żelaza oraz białka. Dlatego też jest bardzo lubiana w środowisku sportowym. Po za tym jest świetnym zamiennikiem mięsa.
– W fasoli kryją się jeszcze mikroskładniki takie jak fosfor, wapń, potas, błonnik również miedź, który jest rzadkim składnikiem biorącym udział w wchłanianiu żelaza. Tworzy idealne warunki dla funkcjonowania czerwonych krwinek, które przenoszą tlen do wszystkich komórek organizmu. Dzięki temu unikniemy anemii – podkreśla.
Fasola jest również niskokalorycznym produktem. 100 gram fasoli gotowanej zawiera tylko 110 kalorii.
Katarzyna Sendek podzieliła się z nami przepisem na fasolowe brownie – mieszankę energetyczno-odżywczą. Kaloryczność to 310 kalorii na 100 gram.
Potrzebujemy:
– 2 puszki fasoli czerwonej
– 4 jajka
– 6 łyżek kakao
– ok. 1/3 szklanki oleju (może być to olej kokosowy)
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– jeden średni banan
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 3 łyżki kakao
– szczyptę cukru waniliowego
– 8 łyżek wody
Jajka wyjmujemy z lodówki. Najlepsze są w temperaturze pokojowej. Formą do pieczenia może być np. tortownica o średnicy 26 cm. Następnie nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy. Następnie obieramy banana i kroimy na mniejsze kawałki. Składniki wraz z olejem umieszczamy w misce. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Do miski dodajemy kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz szczyptę soli. Wszystko należy wymieszać.
Do osobnej misy wbijamy jajka i cukier. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Do masy dodajemy krem fasolowy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną tłuszczu. Tak przygotowane brownie umieszczamy na środkowej półce piekarnika. Najlepiej ustawić opcje pieczenia „góra, dół”. Pieczemy ok. 35-45 minut. Po tym czasie uchylamy odrobinę piekarnik. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Następnie robimy polewę. W rondelku umieszczamy olej kokosowy, kakao, cukier waniliowy i wodę. Podgrzewamy na gazie, ale nie gotujemy. Polewę wylewamy na całą powierzchnię ciasta. Można udekorować orzechami włoskimi.