Zmienność temperatur w okresie zimowym powoduje, że często się przeziębiamy i chorujemy. Dlatego kluczową rzeczą, aby bronić się przed infekcjami, jest nabycie odporności.
Lilia Kowalewska, specjalistka z dziedziny zielarstwa z Agrocentrum Kielce, zachęca do sięgania po zioła, które nie tylko wzmocnią nasz układ odpornościowy, ale będą też doskonałym lekarstwem.
Warto skorzystać z suszonych ziół, które dostaniemy w aptece. To na przykład kwiat czarnego bzu, lipy czy maliny. Można z nich zrobić napar lub sok. Popularnymi roślinami stosowanymi na przeziębienie i kaszel są również podbiał i tymianek. W leczeniu infekcji pomagają także oregano i sosna pospolita.
– Wszyscy znamy właściwości syropu sosnowego, niektórzy zaparzają też pączki sosny. W ostatnim czasie modne zrobiły się takie rośliny jak kurkuma, czy imbir. Wykonuje się z nich ocet oksymelowy. To ocet jabłkowy z dodatkiem tych ziół oraz miodu. Bardzo podnosi odporność organizmu – zaznacza Lilia Kowalewska.
Skutecznym sposobem na przeziębienie jest połączenie kilku, a nawet kilkunastu rodzajów ziół.
– To bardzo stary przepis na ocet, zwany octem siedmiu złodziei. Opiera się on na 10-11 ziołach, wśród których są goździki, szałwia, lawenda, czy rozmaryn. Jest doskonałym produktem, który chroni przed przeziębieniami, zwiększa odporność i pomaga, jeżeli już jesteśmy chorzy – podkreśla zielarka.
W aptekach, czy sklepach zielarskich można kupić gotowe mieszanki, czy też pojedyncze zioła. Jeżeli znamy się wystarczająco na ziołach możemy je sami zbierać, czy uprawiać, a potem suszyć. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętych słoikach, a w okresie zimowym zaparzamy sobie z nich herbatki. Dobrym sposobem jest słodzenie ich miodem.