Koło Gospodyń Wiejskich z Kozubowa zna przepis na prawdziwy eliksir miłości. Co więcej, to ich sztandarowe danie, które podbiło podniebienie jury podczas jednego z prestiżowych konkursów organizowanych w Tokarni. Mowa o miłosnej zupie z lubczyku.
Lubczyk od lat uprawiany jest na całym świecie. Ma przede wszystkim zastosowanie w kuchni i używany jest jako naturalny afrodyzjak. Marzena Liberek, przewodnicząca koła mówi, że zupa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.
– Głównym składnikiem jest lubczyk. Następnie przygotowujemy wywar: warzywny, jeśli ktoś jest wegetarianinem, albo mięsny. Do tego dodajemy pora zeszklonego na masełku, cebulę pokrojoną w talarki oraz posiekany lubczyk. Całość doprowadzamy do zagotowania. Następnie miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy serek mascarpone – opisuje.
Grażyna Zachariasz zachęca, by tak przygotowaną zupę krem podać ukochanej osobie. Ma to zapewnić jej dozgonne uczucie, wierność i oddanie.
– Działa – zapewnia. – Warto ją podawać swoim mężom – dodaje z uśmiechem. – Zupa jest nie tylko smaczna, ale i z uwagi na zawarte w niej warzywa – zdrowa – dodaje.
Gorący krem można podawać z grzankami i natką pietruszki.
Lubczyk wpływa na obniżenie cholesterolu, chroni przed chorobami serca, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów żołądka i zatruć pokarmowych, jak również przyspiesza przemianę materii. Lubczyku nie powinny stosować kobiety w ciąży.
Zupa krem z Lubczyku – przepis (składniki na 2-3 porcje):
– ok. 500 mln wody lub rosołu
– 1 szklanka posiekanego lubczyku
– 1 biała część pora
– 1 czerwona cebula
– 1 marchewka
– ½ pęczka natki pietruszki
– pieprz cytrynowy, sól do smaku, granulowany czosnek lub 1 ząbek świeżego czosnku
– 2-3 łyżki serka mascarpone
– 1 łyżka masła
– grzanki