Karp wciąż króluje na świątecznych stołach, mimo że wybór ryb na rynku jest dziś bardzo szeroki. Mieszkańcy Kielc, w Wigilię najczęściej podają karpia smażonego, lub w galarecie. Średnia cena tej ryby w tym roku wynosi 20 zł za kilogram.
Klienci najchętniej sięgają po te nieprzekraczające wagi dwóch kilogramów, ale są też wyjątki – informuje Grzegorz Wójcicki, właściciel 40 hektarowego gospodarstwa rybackiego „Budy” obok Buska-Zdroju.
– Kiedyś ryba przeznaczona na handel ważyła od kilograma do półtora. Obecnie są one większe i klienci wybierają takie od półtora do dwóch kilogramów. Trafiają się też tacy, którzy poszukują trzykilowych ryb i tacy, którzy chcą mniejszego karpia, takiego kilowego – mówi. Karpia hoduje się trzy lata.
Mieszkańcy Kielc, z którymi rozmawiała nasza reporterka są zgodni co do tego, że to właśnie karpia powinno się podawać w Wigilię.
– W domu jemy smażoną rybę. Na święta przychodzą do nas dzieci i od tej potrawy zaczynamy – mówi jedna z mieszkanek Kielc.
– Kupię karpia dopiero w środę albo w czwartek, aby był na święta świeży. Poszukuję większego, który będzie ważył niecałe dwa kilogramy – mówi inny mieszkaniec miasta.
Hubert Sanecki, szef kuchni w Binkowski Dworek zauważa, że w ostatnich latach ludzie szukają nowych przepisów na karpie. Jedną z propozycji jest przygotowanie tradycyjnej, smażonej ryby z sałatką z kopru włoskiego i ananasa.
– Potrzebujemy kopru włoskiego, ananasa, gwiazdki anyżu oraz alkoholu anyżowego. Składniki kroimy w kostkę, odciskamy sok z ananasa oraz to co się uda z kopru włoskiego. Do tego płynu, który powstał, dodajemy odparowaną sambucę, czyli alkohol anyżowy i to wszystko ponownie mieszamy. Powstaje egzotyczna sałatka, która łamie tradycyjny smak karpia – mówi.
Hubert Sanecki radzi, aby na Wigilię przygotować także inną rybę np. panierowanego i smażonego dorsza. – Robię do niego salsę z cebuli i warzyw konserwowych, czyli ogórka, pieczarki i cebuli. Dodaję odrobinę koncentratu pomidorowego i ananasa. Wtedy wychodzi słodko-kwaśny sos do ryby – tłumaczy.
Jako danie główne z rybą można przygotować na święta halibuta, gotowanego w mleku kokosowym. Hodowcy zapowiadają, że o ile karpi wystarczy, będą sprzedawane aż do Wigilii.