W Hali Widowiskowo-Sportowej w Pińczowie odbędzie się dziś (19.12) jarmark świąteczny połączony z Festiwalem Smaku. Swoją ofertę zaprezentuje ponad 30 wystawców. Będzie można nabyć stroiki i ozdoby świąteczne, choinki, zabawki, wyroby ceramiczne, świece, biżuterię i odzież oraz makramy, miody, sery i potrawy świąteczne.
Zostanie przeprowadzony konkurs dla dziesięciu Kół Gospodyń Wiejskich, które zmierzą się w trzech konkurencjach: na najlepsze słodkie wypieki, najlepsze słone wypieki oraz na najlepsze pieczywo. Konkurs będzie polegał na przygotowaniu potraw z wykorzystaniem produktów zbożowych.
O godzinie 11.00 rozpoczną się warsztaty kulinarne dla dzieci pod okiem znanych kucharzy w tym Łukasza Konika, jednego z prekursorów kuchni molekularnej w Polsce, znanego widzom jako gość programów „Pytanie na śniadanie”, czy „MasterChef Junior”.
Natomiast od godziny 12.00 do 17.00 Pińczowskie Samorządowe Centrum Kultury zaprasza na stoisko z animacjami. Będą warsztaty z rękodzieła, podczas których najmłodsi nauczą się wykonywać oryginalne zawieszki na prezenty pod choinkę czy ozdoby z gliny samoutwardzalnej.
O godzinie 15.00 zaplanowano rozstrzygnięcie konkursu dla Kół Gospodyń Wiejskich. Na najlepsze koła czekają nagrody pieniężne od 500 zł do 3 tys. zł i nagrody rzeczowe.
Następnie minister Michał Cieślak wręczy odznaczenia zasłużonym dla rolnictwa.
Z kolei o godzinie 16.30 organizatorzy wydarzenia zapraszają na koncert. Zakończenie jarmarku zaplanowano na godzinę 18.00.
Wydarzenie zorganizowały Urząd Miejski w Pińczowie i stowarzyszenie Innowatorów Wsi. Odbędzie się ono pod patronatem honorowym ministra Michała Cieślaka. Festiwal został sfinansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.