Wspomaga zdrowie, a przy tym ma niepowtarzalny aromat i łagodny smak. Taka jest herbatka z delty Nidy, której produkcję rozpoczął Zespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.
Jak informuje Robert Pisarczyk – specjalista ds. promocji z zespołu parków to starannie dobrana mieszanka ziół i owoców płynąca z bogactwa lasów łęgowych, które rosną na obszarze kilkunastu hektarów delty Nidy.
– To 10 proc. owoców porzeczki czerwonej i czarnej oraz pięciornika gęsiego, 20 proc. bzu czarnego, kaliny koralowej – 5 proc., 2,5 proc, szyszki chmielu, 4,5 proc. mięty. Pozostałe składniki stanowią karbieniec pospolity 22,5 proc. , pięciornik gęsi 10 proc., krwiściąg większy – 12,5 proc. i 3 proc. wierzbownica drobnokwiatowa – wymienia.
Herbata pełna leśnych skarbów ma wiele właściwości zdrowotnych.
– Np. pięciornik gęsi to ziele, które wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne. Owoce kaliny na przeziębienie, łagodzą kaszel. Krwiściąg lekarski przede wszystkim hamuje krwawienia. Z kolei wierzbownica drobnokwiatowa ma właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne, świetnie sprawdza się jako środek leczący zmiany trądzikowe i inne niedoskonałości cery. Karbieniec pospolity, wykazuje działanie uspokajające, przeciwbiegunkowe. Szyszki chmielowe działają rozkurczowo. Ułatwiają trawienie, pobudzają apetyt. Z kolei zdrowotne właściwości porzeczki to ogromne ilości witaminy C – mówi.
W opakowaniu znajduje się 20 saszetek po 2 g do zaparzania. Herbatka nie jest jeszcze dostępna w sprzedaży. Ma się stać jednym z markowych produktów Ośrodka Edukacji Przyrodniczej w Umianowicach.
Produkcją napoju owocowo-ziołowego na potrzeby przyrodników zajęła się firma z Koperni koło Pińczowa, która w ofercie ma niemal tysiąc wartościowych dla zdrowia produktów.