Garść szpinaku, pięć liści pokrzyw i komosa ryżowa – to część sekretnych składników zwycięskiej potrawy w konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego 2021. Wykonały ją panie z koła gospodyń wiejskich „Korale Radostowej” z Bęczkowa.
Sekretny przepis na „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce” można znaleźć w publikacji Starostwa Powiatowego w Kielcach, organizatora konkursu. Znalazły się tam przepisy na potrawy jarskie, które brały udział w tegorocznej rywalizacji.
Publikację otwiera przepis od pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Korale Radostowej” z Bęczkowa, które zajęły I miejsce. Karolina Matuszewska i Zofia Znojek informują, że składniki na przygotowane przez nich danie pochodzą z przydomowych ogrodów. To między innymi pokrzywa, pietruszka, koperek i szczypiorek.
– To danie tak naprawdę rozpoczyna się od pracy na polu i zasianiu wszystkich warzyw. To przygotowujemy już w marcu. Potem należy to pielęgnować i czekać na dary ogrodu – mówią.
Panie dodają, że samo przygotowanie potrawy nie jest trudne i można zaangażować w to dzieci. Ponadto, danie jest zdrowe, ponieważ są tam naturalne produkty.
Starosta kielecki Mirosław Gębski mówi, że o wygranej zadecydował fakt, że danie było bardzo dobrze przygotowane. – Wystrój stoiska dziewczyn z Bęczkowa, podanie oraz sam smak potrawy sprawiły, że musiała ona wygrać. Ponadto, było to jedynie danie, które zostało ośpiewane przez koło – dodaje.
Książki będzie można m.in. wygrać w konkursach, organizowanych przez kieleckie starostwo.