Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Drożejowic nie próżnują i przygotowują przetwory na zimę. Zaczęły od kiszenia ogórków. Z czasem do tego doszły śliwki, jabłka, rzodkiewka, czy fasolka szparagowa. W tym roku dołożyły kiszone cytryny i winogrona.
Jak informuje Kazimiera Chłoń, plasterki cytrusów kiszone w miodzie są przede wszystkim zdrowe i dobre na przeziębienie. Przepis jest bardzo prosty.
– Wyparzamy słoiki, obieramy cytrynę i kroimy ją w plasterki. Całość zalewamy miodem wielokwiatowym. Można też dorzucić laskę wanilii, goździki i imbir. Dobra może być również mięta, czy gwiazdki anyżu – dodała.
Kiszona cytryna jest gotowa po około dwóch dniach. Pomysłowym przetworem pań stały się także kiszone, białe, bezpestkowe winogrona.
– Winogrona płuczemy, obieramy z szypułek i układamy w słoiczku. Dodajemy goździki, cynamon i zalewamy solanką w proporcjach, litr wody, łyżka soli. Całość mieszamy i zakręcamy. Smakuje jak szampan – dodaje gospodyni.
Najważniejszym produktem pań z Drożejowic jest ogórek kiszony, tzw. dworski, który znajduje się na prestiżowej Liście Produktów Tradycyjnych.