Na „Święto Gęsiny” zaprasza w niedzielę (17 października) Park Etnograficzny w Tokarni. To pierwsze takie wydarzenie o tej tematyce, jakie odbędzie się na terenie skansenu.
Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej informuje, że celem jest promocja gęsiny.
– Gęsina kiedyś była popularnym mięsiwem na świętokrzyskich stołach. Stada spacerujących gąsek można było też spotkać przy domostwach. Teraz jest to już rzadki widok. Dlatego my będziemy promować gęsinę i na różne sposoby będziemy o niej opowiadać – mówi Beata Ryń.
W skansenie odbędą się m.in. warsztaty plastyczne „Idą gąski, idą…” skierowane do dzieci oraz pokaz darcia pierza w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki.
Beata Ryń dodaje, że podczas imprezy ponad 10 kół gospodyń wiejskich z całego województwa weźmie udział w konkursie kulinarnym na potrawę w gęsiny.
– Będzie też możliwość poznania, w jaki sposób właściwie przyrządzić gęsinę, bo nie każdy ma taką wiedzę, która tak naprawdę nie jest ogólnie dostępna. Pokaz przygotowania mięsa z gęsiny będziemy mogli obejrzeć w wykonaniu znakomitego kucharza. Oczywiście później będzie również możliwość spróbowania tych potraw – dodała Beata Ryń.
W imprezie udział zapowiedziało ponad 50 wystawców, którzy przyjadą z produktami lokalnymi, rękodziełem i potrawami.
Czas umilać będą występy artystyczne. Na scenie zaprezentują się: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Śpiewaczy Kopcowianki oraz Zespół Dąbrowianki.
Podczas imprezy swoje stanowisko będzie miało także Świętokrzyskie Centrum Onkologii. Od 11.00 do 15.00 w mobilnej klinice panie będą mogły wykonać cytologię, a w namiocie będzie można przebadać się pod kątem analizy składu masy ciała oraz wykonać pomiar tkanki tłuszczowej, a także porozmawiać z dietetykiem, zmierzyć ciśnienie tętnicze oraz nauczyć się samobadania piersi.
„Święto Gęsiny” w Parku Etnograficznym w Tokarni rozpocznie się o godzinie 11.00 i potrwa do godziny 16.00.