Uczniowie z Kielc mają szansę zostać najlepszą drużyną szkół gastronomicznych z całej Polski. Szesnaście najlepszych placówek o takim profilu rywalizuje w konkursie „Sztuka Mięsa”.
Swoją ekipę młodych kucharzy wystawił Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Wśród uczniów jest Aleksandra. Jak mówi, udział w konkursie to dobry sposób na poprawę swoich umiejętności oraz praktyczną naukę przyrządzania smacznych i interesujących dań.
– Poznaliśmy różne ciekawe połączenia smaków – kwaśnego, słonego, słodkiego. W ramach konkursu przygotowaliśmy między innymi roladkę ze schabu, owiniętą ciastem francuskim. Karmelizowaliśmy również gruszki oraz śliwki – opowiada Aleksandra.
Młodzi ludzie musieli przygotować w sumie kilkanaście dań z wieprzowiny. Tomasz Zapała, kucharz uczący praktycznej nauki zawodu w kieleckim gastronomiku mówi, że organizatorzy konkursu dostarczyli młodym ludziom produkty spożywcze wysokiej jakości. Z nich przygotowywanie były dania. Tomasz Zapała dodaje, że dla uczniów był to doskonały sprawdzian wiedzy gastronomicznej. Co ważne, drużyna z Kielc ma szansę dostać się do finału konkursu.
– Oni mogli swoje ciekawe propozycje wypróbować w konkursie. Mają obycie z wieprzowiną, a później w finale rozgrywanym w Warszawie będzie trzeba przygotować kilkanaście porcji do degustacji – informuje Tomasz Zapała.
O tym, które drużyny znajdą się w finale zadecydują internauci. Zdjęcia potraw przygotowanych przez wszystkie drużyny znalazły się na Facebooku. Te szkoły, które zgromadzą największą liczbę polubień i udostępnień pojadą do Warszawy. Link do facebookowego profilu konkursu Sztuka Mięsa.