Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności organizuje dziś Kielecki Bank Żywności.
W ramach akcji na Placu Artystów w Kielcach odbędzie się akcja, podczas której wolontariusze podpowiadać będą jak nie marnować i kreatywnie wykorzystywać to co mamy w lodówce. Ugotują również zupę z uratowanej żywności, która trafi do potrzebujących – informuje Anna Mazur z Kieleckiego Banku Żywności.
– Na wzór pozostałych banków żywności, które od 2017 roku przygotowują zupę, także i my taką zupę ugotujemy. Będą w niej uratowane z supermarketów warzywa, które trafiłyby do śmietnika. Zupa trafi do organizacji, która pomaga osobom samotnym i bezdomnym. W ten sposób pomożemy innym, a także przypomnimy społeczeństwu o problemie marnowania żywności – mówi Anna Mazur.
Jak przyznaje, pandemia COVID-19 spowodowała, że Polacy marnują mniej żywności niż jeszcze kilka lat temu, ale nadal co roku do kosza trafia około 5 mln ton produktów spożywczych.
– Na początku pandemii robiliśmy zakupy na zapas, ponieważ nie wiedzieliśmy co nas czeka. Później nauczyliśmy się planowania i wykorzystywania tego, co mamy w lodówce. Uruchomiła się też nasza kreatywność i zaczęliśmy szukać nowych przepisów – dodała Anna Mazur.
Akcja Kieleckiego Banku Żywności na placu Artystów odbędzie się w godz. 10.00 – 15.00, natomiast gotowanie zupy rozpocznie się o 11.00.