Prawie 70 prac plastycznych i przestrzennych wpłynęło na konkurs promujący świętokrzyskie potrawy #dobrybopolski #dobryboswietokrzyski, zorganizowany przez urząd marszałkowski w Kielcach.
Andrzej Bętkowski, marszałek województwa informuje, że konkurs przeznaczony był dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
– Staramy się podążać w duchu propagowania zdrowej polskiej żywności. Tym konkursem chcemy zachęcić dzieci do odszukiwania przez nie takich produktów, zachęcamy do ich spożywania. Jednocześnie chcemy, by swoje uczucia i odczucia przeniosły na prace plastyczne – mówi Andrzej Bętkowski.
W konkursie udział wzięła m.in. Maja Kasińska z Opatowa, która w kategorii klas IV-VIII zajęła I miejsce.
– Miasto, w którym mieszkam słynie z krówki opatowskiej, dlatego to ona była motywem przewodnim mojej pracy. Cieszę się, że mój trud włożony w wykonanie pracy i wyobraźnia zostały docenione – dodała Maja Kasińska.
Honorowy patronat nad konkursem objęła Anna Krupka, wiceminister kultury, dziedzictwa narodowego i sportu. Jak powiedziała, świętokrzyscy rolnicy wytwarzają zdrowe i smaczne produkty, a ten konkurs miał za zadanie o tym przypomnieć.
– Ten konkurs promuje świętokrzyskie produkty, a więc sprawia, że nasz region będzie zyskiwał. Te produkty wytwarzają firmy, które podatki odprowadzają właśnie na tym terenie. Z każdego produktu tak naprawdę zysk ma województwo świętokrzyskie, a promujemy świętokrzyskie produkty dlatego, że są dobre – dodała Anna Krupka.
Konkurs #dobrybopolski#dobryboswietokrzyski odbył się po raz drugi.