O założeniach kampanii promującej produkty ze znakiem „Jakość Tradycja”, mówiła podczas sobotniej (4 września) konferencji w Busku-Zdroju Izabella Byszewska – prezes i współzałożycielka Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Spotkanie dla dziennikarzy było częścią dwudniowego wydarzenia Polskie Kulinaria 2021 pod hasłem „Smacznie, zdrowo i zdrojowo”.
Strefa alei Mickiewicza przerodziła się w miejsce zapachów, smaków, kolorów, wartościowych produktów. W sumie zaprezentowało się 41 wystawców, którzy posiadają produkty ze znakiem „Jakość Tradycja”.
Izabella Byszewska podkreśliła, że w kampaniach Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego prezentowane są produkty sprawdzone i tradycyjne, unikalne, nie zawsze dostępne w sklepie, ale tym bardziej wartościowe i warte poszukiwań.
– Polskie produkty są gwarancją jakości i smaku, ale warto uczulić konsumentów, żeby szukali produktów sprawdzonych, certyfikowanych, wysokiej jakości. My możemy konkurować w Europie jakością żywności. Tylko, że tę jakość trzeba zachowywać i umieć ją podkreślać i udowadniać – zaznaczyła.
Waldemar Sikora, burmistrz Buska-Zdroju zaznaczył, że „Polskie Kulinaria” to znaczące wydarzenie lokalne. Jest wdzięczny wszystkim, którzy certyfikują produkty. Dodał, że buskie sanatoria szukają takich partnerów, aby przede wszystkim zdrowe produkty można było na co dzień przetwarzać i podawać kuracjuszom.
– Liczę, że ta promocja, która dziś w Busku-Zdroju ma miejsce i będzie miała również jutro, pozwoli jeszcze bardziej przekonać wszystkich konsumentów do tych naszych produktów regionalnych, lokalnych, które w poszczególnych częściach naszego kraju cieszą się bardzo dużym powodzeniem – dodał.
Wydarzenie potrwa do niedzieli. Jarmark jest okazją do zaprezentowania produktów lokalnych, ich sprzedaży, ale także pokazania możliwości wykorzystywania ich do codziennych posiłków lub przygotowywania wykwintnych potraw.
W niedzielę (5września) odbędą się warsztaty kulinarne o różnej tematyce, połączone ze szkoleniami i degustacją produktów, a także warsztaty serowarskie i warsztaty produkcji kiszonek.
Partnerem w organizacji pokazów kulinarnych jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.