Tybetańskie pierożki, węgierskie langosze i belgijskie frytki – 15 rodzajów jedzenia z całego świata można skosztować w Końskich. Odbywającym się dniom miasta towarzyszy zlot foodtrucków.
W jednym z nich można spróbować tybetańskich pierożków momo. Jak mówi właścicielka Barbara Łabuzek pierożki wyróżnia połączenie smaków i sposób przygotowania.
– Pierożki są robione na parze, czyli zdrowo. Są dobrze przyprawione. Mamy też pierożki bezglutenowe na mące ryżowej z krewetką i warzywami – wymienia.
Z kolei w wozie z langoszami, czyli drożdżowymi plackami smażonym na głębokim tłuszczu spróbujemy węgierskich, mięsnych smaków. Na amatorów słodyczy czekają też owoce zatopione w czekoladzie.
Piotr Salata, dyrektor Miejsko-Gminnego Domu Kultury informuje, że oprócz jedzenia właściciele foodtrucków przygotowali też animacje i występy dla dzieci.
Dni Końskich potrwają do niedzieli.