Słonecznik jest symbolem lata. Od wieków docenia się jego odżywcze nasiona i pozyskiwany z niego olej. Mało kto jednak wie, że jego kwiaty mają właściwości lecznicze. Po ziarno słonecznika warto sięgnąć, kiedy chcemy obniżyć poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi i uchronić się przed miażdżycą. Wspomagają też odporność.
Monika Jaskuła z Koła Gospodyń Wiejskich z Drożejowic mówi, że zdrowe są też napary z płatków kwiatu słonecznika.
– Pomagają przy dolegliwościach żołądkowych, w gorączce, reumatyzmie, a także służą do przemywania ran, stłuczeń, oparzeń i obrzęków wywołanych zwichnięciami i złamaniami. Napar można stosować na krwawe wybroczyny. Jest idealnym preparatem do przemywania twarzy z cerą trądzikową oraz skóry w razie jej zapalenia czy świądu – informuje Monika Jaskuła.
Płatki kwiatów słonecznika pomagają także przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Monika Jaskuła podkreśla, że przygotowanie naparu nie jest trudne.
– Jedną łyżkę kwiatów słonecznika wsypujemy do garnuszka, do tego pół szklanki ciepłej wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Potem odstawiamy na 15 minut do przestygnięcia, po czym przecedzamy. Pijemy po pół szklanki rano i dwie trzecie szklanki wieczorem. Jedną godzinę po jedzeniu jako środek obniżający temperaturę – zaznacza.
Do naparu można dodać do trochę syropu malinowego.