Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce, przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Korale Radostowej” z Bęczkowa w gminie Górno okazał się najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego.
Na drugim miejscu znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich Rykoszyn z gminy Piekoszów, z „Zielonymi naleśnikami z sosem koperkowym i napojem z białego bzu”. Z kolei trzecią najsmaczniejszą potrawą w tym roku wybrano „Czarcie Obłoki”, przygotowane przez Koło Gospodyn Wiejskich „Czarcie Babki” z gminy Masłów.
Agnieszka Kowalska ze Stowarzyszenia Aktywne Kobiety z Gnieździsk w gminie Łopuszno, powiedziała, że jej koło przygotowało na konkurs kotleciki z kaszą jaglaną z kalafiorem i swojską zieleniną. Całość polana sosem pieczarkowym.
– Poza tym można u nas dostać pyszne nalewki, pierogi, które są naszą specjalnością oraz leczo, do którego dodałyśmy dziś nieco kiełbasy. Mamy także pierogi z kaszanką. Nasze dania, wbrew pozorom, są bardzo proste w przyrządzeniu – opowiada.
Jedyny w pełni męski zespół wystawili strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Zaborowicach. Prezes jednostki, Michał Ślipika opowiedział o strażackim grillu.
– Przygotowaliśmy strażacki grill owocowo-warzywny. A składał się z arbuza na ostro, banana w czekoladzie, pieczarek z gorgonzolą i imbirem, frytek z marchewki, gruszki w sosie w sosie borówkowym, kukurydzy, pomidorów i krewetek. Nasze danie były dość proste, nie zmienia to jednak faktu, że dla wielu osób stanowiły zaskoczenie. Co widać po tym, że praktycznie wszystko, co przygotowaliśmy, bardzo szybko zniknęło – powiedział.
W wydarzeniu wzięli udział także świętokrzyscy parlamentarzyści. Krzysztof Lipiec, lider regionalnych struktur Prawa i Sprawiedliwości, podkreślił że organizacja imprezy jest strzałem w dziesiątkę.
– Liczne koła gospodyń wiejskich przygotowały prawdziwe kulinarne wspaniałości. Dzisiaj mamy możliwość spróbować dań jarskich, przygotowanych w taki sposób, by przyciągały uwagę i zaskakiwały smakiem – zaznaczył.
Krzysztof Lipiec zwrócił także uwagę na fakt, że konkurs jest idealną okazją do otwarcia się na nową pocovidową rzeczywistość.
– Dobre jedzenie oraz ludowa muzyka. Z tego słynie nasz region i z tego jesteśmy dumni – dodaje.
Zdaniem Krzysztofa Słonia, senatora Prawa i Sprawiedliwości, w tym roku wszystkie zespoły zaprezentowały ciekawe propozycje kulinarne na zdrowe i lekkie potrawy.
– Każdy taki konkurs jest istną skarbnicą pomysłów. Proponowana w tym roku kuchnia jest interesującą alternatywą dla naszej codziennej diety. Trudno wskazać jednego faworyta. W tym roku musimy się nieco odzwyczaić od smaków, które dominowały do tej pory. Dania są bezmięsne z niewielką zawartością tłuszczu. Dominują za to warzywa, owoce, dużo wypieków. Wyjątkowe aranżacje. Mam nadzieję, że zaprezentowane dzisiaj pomysły zostaną spisane w formie książki z przepisami, która mogłaby źródłem pomysłów dla współczesnych gospodyń – powiedział.
W tym roku do walki o tytuł najsmaczniejszej potrawy powiatu kieleckiego stanęło 31 potraw. Starosta kielecki, Mirosław Gębski, powiedział, że w tym roku konkurs jest wyjątkowy, ponieważ do udziału w nim zgłosiło się najwięcej drużyn z całego powiatu.
– W tym roku było to kilkadziesiąt drużyn, w tym jeden zespół OSP z Zaborowiec. Wybór był naprawdę bardzo trudny. Podczas oceniania dań braliśmy pod uwagę smak, sposób podania oraz zaprezentowania swojej potrawy – mówił.
W imprezie uczestniczył też m.in. poseł Mariusz Gosek z Solidarnej Polski.
Powiatowy konkurs kulinarny w swoich założeniach ma na celu promocję lokalnych potraw, produktów oraz smaków charakteryzujących naszą małą ojczyznę.