Gdy żar leje się z nieba, marzymy o tym, aby choć trochę się ochłodzić. Wybawieniem wydają się lody – jeden z najchętniej spożywanych smakołyków podczas letnich upałów. Jakie smaki najczęściej zamawiają klienci kieleckich lodziarni?
JAKIE LODY LUBISZ NAJBARDZIEJ?
- SORBET OWOCOWY (35%)
- ŚMIETANKOWE (22%)
- CZEKOLADOWE (14%)
- BAKALIOWE (11%)
- WANILIOWE (11%)
- TRUSKAWKOWE (5%)
- PISTACJOWE (3%)
Z sondy, jaką przeprowadziliśmy wynika, że kultowymi smakami są: śmietankowy i czekoladowy. Paulina Korba z lodziarni Bosko mówi natomiast, że coraz popularniejsze stają się orzeźwiające, kwaskowe sorbety.
– Klienci najczęściej wybierają tradycyjne smaki, ale dobrze sprzedają się także egzotyczne, na przykład mango czy marakuja – wymienia.
Co ciekawe w sprzedaży są też lody dla diabetyków i wegetarian.
Jednak lody niekoniecznie są najlepszą metodą na ochłodę w czasie upału. Kucharz Michał Markowicz zaznacza, że jedzenie lodów może podnieść temperaturę naszego ciała. Zaleca, aby spożywać je wówczas, gdy nasz organizm nie jest nadmiernie rozgrzany.
– Lody ochładzają organizm, ale tylko na chwilę. W czasie upałów bądźmy ostrożni, szczególnie w przypadku dzieci, które mają wrażliwe gardło. Pamiętajmy, że spożywanie lodów powoduje duży skok temperatury organizmu – mówi.
Michał Markowicz dodaje, że wbrew pozorom, lody nie nawadniają organizmu.
– Zdecydowanie lepsze pod tym względem są sorbety, szczególnie przygotowane własnoręcznie. Można je przygotować w prosty sposób. Miksujemy zamrożone owoce lub świeże owoce z lodem. Zamiast cukru sugeruję dodać trochę miodu – podpowiada.
Dietetycy w czasie upałów polecają natomiast dietę śródziemnomorską oraz spożywanie warzyw i owoców bogatych w wodę, np. ogórków, cukinii, arbuzów czy też truskawek. Przede wszystkim zalecają jednak, aby w czasie upałów systematycznie pić wodę.