Przyszli komandosi i kucharze z przygotowanymi przez siebie daniami witali uczniów podstawówek, na Dniach Otwartych ZDZ w Końskich. Szkoła ma dobrze wyposażoną kuchnię i zaplecze gastronomiczne, w którym młodzi kucharze i cukiernicy przygotowali przystawki i słodycze: naleśniki z farszem z gyrosa czy mięsa mielonego i mini torciki.
Potrawy oferował gościom Tomasz Perus, uczeń 3 klasy o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych, który podkreśla, że zdobyte umiejętności przydadzą mu się w zawodowym życiu.
– Po szkole średniej chcę kontynuować naukę na studiach, jako dietetyk. Zdobyte umiejętności przydadzą się do przyrządzania potraw, bo dietetyk musi umieć gotować – twierdzi Tomasz.
W placówce uczniowie kształceni są w technikum i szkole branżowej. Dyrektor Kinga Ostrowska informuje, że szkoła ma bardzo szeroką ofertę kształcenia. Jak mówi, dużym zainteresowaniem cieszą się też klasy mundurowe.
– Mamy w tym roku utworzony oddział przygotowania wojskowego, który został dofinansowany przez resort obrony. Dzięki wsparciu udało się kupić umundurowanie i zorganizować zajęcia praktyczne i teoretyczne. Obecnie w tej klasie uczy się 25 osób. Ponadto organizowane są dodatkowe zajęcia policyjne i wojskowe, z których mogą korzystać wszyscy uczniowie – mówi dyrektor.
Do szkoły uczęszcza obecnie 150 osób.