Największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych, okraszony występami zespołów ludowych. W dniach 22 i 23 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się 5. Świętokrzyski Festiwal Smaków. Impreza zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, będzie się odbywała w godzinach 12-18.
W oba dni w wydarzeniu będą uczestniczyć członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, którzy zaprezentują wytwarzane tradycyjnie przysmaki. Z kolei gorące dania z regionalnych kuchni zaserwują gospodarstwa agroturystyczne i Koła Gospodyń Wiejskich.
Nie zabraknie wystawców z miodami, serami, chlebem oraz olejami. W Chałupie ze Złotnik odbędzie się pokaz wypieku podpłomyków. Pojawią się także smaki spoza regionu: z Czech do Tokarni przejdzie producent chałwy.
W skansenie będą również rękodzielnicy, którzy zaprezentują swoją ofertę wyrobów z drewna, łyka osikowego oraz wikliny.
W sobotę, 22 maja zostanie rozstrzygnięty konkurs kulinarny „Smaki Dzieciństwa”. Biorą w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz instytucje, które chcą zaprezentować swoje kulinarne osiągnięcia. Wytypowano 30 potraw. Celem konkursu jest przybliżenie smaków dzieciństwa, kojarzonego zazwyczaj z beztroskimi wakacjami na wsi, a także potraw przypominających szczęśliwe chwile przy rodzinnym stole.
Natomiast w niedzielę, 23 maja, około godziny 16, na scenie odbędzie się konkurs „Pierogożercy”- jedzenie pierogów na czas. Wybrane zostanie najpiękniejsze stoisko wystawców Festiwalu Smaków.
W ciągu dwóch dni festiwalu będą wspominani świętokrzyscy twórcy ludowi, śpiewacy i muzycy, którzy odeszli w ostatnich dwóch latach.
Organizatorami Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach, Echo Dnia i Muzeum Wsi Kieleckiej.