Już tylko tydzień dzieli nas od Wielkanocy. – Warto dobrze rozplanować przygotowania, aby nie zatracić możliwości duchowego przeżycia świąt – radzą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Hucie Starej, w gminie Bieliny.
Maria Gawęcka, przewodnicząca koła mówi, że można zacząć już w Niedzielę Palmową.
– Tego dnia zasiewamy rzeżuchę, żeby za tydzień można ją było postawić na wielkanocnym stole. Trzeba pamiętać, aby ustawić ją w jasnym, ciepłym miejscu – zaznacza.
Na początku przyszłego tygodnia można się zająć pieczeniem ciast. Te tradycyjne u podnóża Gór Świętokrzyskich, to mazurek i babka. Ponieważ mazurek powinien poleżeć, warto go upiec już we wtorek.
Natomiast w środę, jak radzi Maria Gawęcka, można nastawić zakwas na żur.
– Żur kisimy same. Na litr ciepłej wody wsypujemy dwie, trzy łyżki żytnich otrębów. Robimy to w kamiennym naczyniu, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Całość należy codziennie przemieszać drewnianą łyżką – podkreśla.
Aby przyspieszyć proces powstawania zakwasu, można włożyć do naczynia skórkę z chleba, albo wlać kilka łyżek wody z ogórków kiszonych. Przed ugotowaniem żurku należy zakwas przecedzić, aby otręby nie znalazły się w świątecznym daniu.
Szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Hucie Starej dodaje, że prace porządkowe w domu powinny być zakończone przed Niedzielą Palmową, aby w Wielki Tydzień poświecić czas również na duchowe przeżywanie świąt Wielkiej Nocy.