Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie wzbogaciła się o czterech nowych członków. O certyfikaty ubiegali się kandydaci związani z sektorem gastronomicznym, turystycznym i handlowym.
Marek Jońca, członek zarządu województwa powiedział że ziemia świętokrzyska jest niezwykle zróżnicowana, przynosi korzyści w postaci naturalnych i unikalnych produktów, które propagują nasz region, a dbanie o zdrową żywność nigdy nie było tak ważne jak teraz.
Jak dodał liczba członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskie wzrosła do 89.
– Wśród nich są między innymi „mleczarze, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa sadownicze, pasieczne i gospodarstwa rybackie”- dodaje Marek Jońca.
Jeden z certyfikatów otrzymała Anna Rybak z kieleckiego sklepu „Silni z natury”. Jak mówi, to potwierdzenie dotychczasowej działalności i zachęta do dalszego rozwoju. To także forma podziękowania za wkład w propagowanie zdrowej, tradycyjnej żywności, a także wspieranie lokalnych wytwórców w ich działalności.
Dziś certyfikaty odebrali :
PURPLE VALLEY Sp. Z.o.o. z Szydłowa,
Maciej Osowski SAM-RAY z Samborca,
SANGROW Sp. z.o.o. z Samborca,
BDG Izba z Kielc.