Podczas zimowego ochłodzenia to właśnie miód i wyroby pszczele mogą pomóc w zachowaniu zdrowia i wzmocnieniu odporności.
Krzysztof Domagała specjalista ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego podkreśla, że propolis zwany pszczelim kitem zawiera około 300 aktywnych substancji, które chronią przed drobnoustrojami. Najliczniejszą i najlepiej poznaną grupą związków są polifenole.
– Propolis to naturalny antybiotyk, może wzmocnić nasze zdrowie w okresie zimowym i zapobiegać chorobom. Podobnie mleczko pszczele, czy miód gryczany polecany jest do spożywania zimą – powiedział.
Jak dodaje, pszczoły wypracowały swój system obronny, z którego ludzie mogą korzystać. To właśnie kit pszczeli chroni przed rozwojem drobnoustrojów w ulu.
– Pszczoły są atakowane przez kilkadziesiąt wirusów, żeby przeżyć mają substancje odpornościowe, które znajdują się w produktach pszczelich – zaznacza.
Do jednego z najbardziej poznanych działań propolisu jest jego aktywność wobec gronkowców, dermatofitów, paciorkowców oraz grzybów. Na jego działanie wrażliwy jest także wirus grypy, opryszczki oraz wirus zapalenia opon mózgowych. Dodatkowo, kit pszczeli ma także działanie regeneracyjne – przyspieszające odnowę tkanek i szybkie gojenie.
Jak dodaje, należy zwracać uwagę na etykiety miodów i wybierać tylko te certyfikowane, ponieważ w obrocie jest wiele podróbek, które pozbawione są zdrowotnych właściwości.