piątek, 31 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Tłusty Czwartek i pączki okiem… naukowców

Polskie Radio Kielce
2021-02-11 10:40
3 min. czytania
A A
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły dawniej świętowaniu końcówki karnawału?

Czytaj również

Pieszy potrącony na ul. Grunwaldzkiej w Kielcach

Dziecko potrącone na przejściu dla pieszych

2025-10-30
IMGW ostrzega przed silnym wiatrem, przymrozkami, opadami śniegu i oblodzeniem

Silny wiatr połamał drzewa w Świętokrzyskiem

2025-10-30

O zwyczajach związanych z Tłustym Czwartkiem napisano w komunikacie na stronie internetowej PAN. Poinformowano, że ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu już w XVI wieku świętowano wystawnie i na bogato. Tego dnia nie żałowano sobie karnawałowych, tradycyjnych potraw.

Jak wskazuje dr Izabela Gass z Archiwum PAN w Warszawie, „serwowano mięso, głównie dziczyznę: pieczone sarny, kuropatwy, zajęcze combry czy szynki z dzika. Jadano także wykwintnie przyrządzony drób, indyki tuczone orzechami włoskimi, pieczone kapłony, jarząbki, pasztety. A wszystko to zapijano szlachetnymi winami reńskimi, burgundzkimi, węgierskimi, gdańską wódką i domowym nalewkami”.

Wśród potraw znajdowały się także smażone słodkie specjały: racuchy, bliny, pampuchy, chrusty (faworki) oraz właśnie pączki. To właśnie ten zaadaptowany z zagranicznej kuchni smakołyk stał się wkrótce symbolem polskiego Tłustego Czwartku.

Oprócz pączków i innych rarytasów świętowaniu towarzyszyły zabawy, tańce i zwyczaje. Był to czas najhuczniejszych bali i potańcówek. Zarówno w miastach jak i na wsiach wychodzono na dwór w różnorodnych przebraniach; w mieście można było spotkać barwne korowody, a na prowincji grupy diabłów, cyganek, kóz i turoni, które pukały do domów żądając datków, a jednocześnie przynosząc urodzaj. Zabawa trwała do północy we wtorek przed Środą Popielcową.

Czy pączki sprzed kilkuset lat wyglądały tak samo jak dziś? Najstarsze przepisy – czytamy na stronie PAN – wskazują, że były to drożdżowe kule nadziewane słoniną.

Dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przypomina, że pączki ze słodkim nadzieniem – marmoladą lub dżemem różanym – pojawiły się w Polsce w XVI wieku.

Pączki mogą mieć różny kształt, wielkość, ale zawsze w ich składzie znajdziemy mąkę pszenną, drożdże, jajka, masło, mleko, cukier oraz nadzienie. Istotnym składnikiem, bez którego nie uda się przygotować dobrego pączka jest tłuszcz, w którym będziemy go smażyć. Dawniej pączki smażono tylko na smalcu, dzisiaj bardzo często wykorzystujemy też olej rzepakowy, a niekiedy olej kokosowy.

Dodatki do pączków zmieniają się z biegiem czasu, modyfikacji ulega także ich skład. Produkowane dziś hurtowo pączki zawierają nie tylko naturalne składniki.

– „Czytajmy etykiety! – apeluje cytowana na stronie PAN dr hab. Małgorzata Wronkowska – Pomimo że do przygotowania pączka potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników, to na wielu wyrobach dostępnych w sklepach ich lista wydaje się nie mieć końca. Może jednak warto zastanowić się czy nie lepiej zapłacić więcej za pączka, ale mieć pewność, że jest to „prawdziwy” pączek a nie produkt „pączkopodobny”?

Skład pączków dostosowuje się także do współczesnych wymagań dietetycznych. Technologia otrzymywania produktów bezglutenowych, nie tylko pączków, różni się znacząco od tzw. tradycyjnych wyrobów. Za piękny wygląd pączka, ale także chleba pszennego, opowiada gluten, białko zawarte w mące pszennej. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą go jednak spożywać. Produkty dostępne w handlu detalicznym, np. bezglutenowe mieszanki do przygotowania ciasta drożdżowego, pozwalają na przygotowanie pączków bezglutenowych także w domu. Obok tradycyjnych pączków coraz modniejsze stają się również pączki wegańskie, które przygotowywane są bez jajek, ale z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.

11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
Tagi: tłusty czwartekpączkiKIELCESANDOMIERZSTARACHOWICEKAZIMIERZA WIELKAOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWKOŃSKIE

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Pieszy potrącony na ul. Grunwaldzkiej w Kielcach

Dziecko potrącone na przejściu dla pieszych

2025-10-30
IMGW ostrzega przed silnym wiatrem, przymrozkami, opadami śniegu i oblodzeniem

Silny wiatr połamał drzewa w Świętokrzyskiem

2025-10-30
01.11.2024. Kielce. Cmentarz Parafialny "Nowy" / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

W nocy z czwartku na piątek zmiany w organizacji ruchu w rejonie cmentarzy

2025-10-30
WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH 2025
INFORMATOR

Wszystkich Świętych 2025 – specjalny informator Radia Kielce

2025-10-30
30.10.2025. Sandomierz. Ratusz, Rynek / Fot. Grażyna Szlęzak-Wójcik - Radio Kielce

Renesansowy ratusz w Sandomierzu wymaga remontu

2025-10-30
30.10.2025. Kielce. Sławosz Uznański-Wiśniewski na Politechnice Świętokrzyskiej / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Sławosz Uznański-Wiśniewski odwiedził Politechnikę Świętokrzyską

2025-10-30
Nowoczesne badanie do walki z rakiem szyjki macicy

Kilkadziesiąt tysięcy zmarnowanych wizyt lekarskich

2025-10-30
urząd miasta kielce, ratusz / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Sprzedaż alkoholu w Kielcach. Ratusz zaprasza do udziału w konsultacjach

2025-10-30
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Dziecko potrącone na przejściu dla pieszych

Silny wiatr połamał drzewa w Świętokrzyskiem

W nocy z czwartku na piątek zmiany w organizacji ruchu w rejonie cmentarzy

Wszystkich Świętych 2025 – specjalny informator Radia Kielce

Renesansowy ratusz w Sandomierzu wymaga remontu

Sławosz Uznański-Wiśniewski odwiedził Politechnikę Świętokrzyską

Kilkadziesiąt tysięcy zmarnowanych wizyt lekarskich

Sprzedaż alkoholu w Kielcach. Ratusz zaprasza do udziału w konsultacjach

Pierwsza Dama spotkała się z kieleckimi mamami

Kielecka Caritas otworzyła magazyn do przechowywania żywności

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.