środa, 17 grudnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • INDUSTRIA KIELCE
    • KORONA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE RADIA KIELCE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • PODCASTY
    • WIDEO
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • PATRONATY RADIA KIELCE
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • ABONAMENT RTV
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Tłusty Czwartek i pączki okiem… naukowców

Polskie Radio Kielce
2021-02-11 10:40
3 min. czytania
A A
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Czym różnią się dzisiejsze pączki od tych wysmażanych kilka wieków temu? Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły dawniej świętowaniu końcówki karnawału?

Czytaj również

13.11.2025. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji / Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

ROZMOWA DNIA. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji

2025-12-17
Zmarł profesor Jacek Semaniak

Dziś ostatnie pożegnanie profesora Jacka Semaniaka

2025-12-17

O zwyczajach związanych z Tłustym Czwartkiem napisano w komunikacie na stronie internetowej PAN. Poinformowano, że ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu już w XVI wieku świętowano wystawnie i na bogato. Tego dnia nie żałowano sobie karnawałowych, tradycyjnych potraw.

Jak wskazuje dr Izabela Gass z Archiwum PAN w Warszawie, „serwowano mięso, głównie dziczyznę: pieczone sarny, kuropatwy, zajęcze combry czy szynki z dzika. Jadano także wykwintnie przyrządzony drób, indyki tuczone orzechami włoskimi, pieczone kapłony, jarząbki, pasztety. A wszystko to zapijano szlachetnymi winami reńskimi, burgundzkimi, węgierskimi, gdańską wódką i domowym nalewkami”.

Wśród potraw znajdowały się także smażone słodkie specjały: racuchy, bliny, pampuchy, chrusty (faworki) oraz właśnie pączki. To właśnie ten zaadaptowany z zagranicznej kuchni smakołyk stał się wkrótce symbolem polskiego Tłustego Czwartku.

Oprócz pączków i innych rarytasów świętowaniu towarzyszyły zabawy, tańce i zwyczaje. Był to czas najhuczniejszych bali i potańcówek. Zarówno w miastach jak i na wsiach wychodzono na dwór w różnorodnych przebraniach; w mieście można było spotkać barwne korowody, a na prowincji grupy diabłów, cyganek, kóz i turoni, które pukały do domów żądając datków, a jednocześnie przynosząc urodzaj. Zabawa trwała do północy we wtorek przed Środą Popielcową.

Czy pączki sprzed kilkuset lat wyglądały tak samo jak dziś? Najstarsze przepisy – czytamy na stronie PAN – wskazują, że były to drożdżowe kule nadziewane słoniną.

Dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przypomina, że pączki ze słodkim nadzieniem – marmoladą lub dżemem różanym – pojawiły się w Polsce w XVI wieku.

Pączki mogą mieć różny kształt, wielkość, ale zawsze w ich składzie znajdziemy mąkę pszenną, drożdże, jajka, masło, mleko, cukier oraz nadzienie. Istotnym składnikiem, bez którego nie uda się przygotować dobrego pączka jest tłuszcz, w którym będziemy go smażyć. Dawniej pączki smażono tylko na smalcu, dzisiaj bardzo często wykorzystujemy też olej rzepakowy, a niekiedy olej kokosowy.

Dodatki do pączków zmieniają się z biegiem czasu, modyfikacji ulega także ich skład. Produkowane dziś hurtowo pączki zawierają nie tylko naturalne składniki.

– „Czytajmy etykiety! – apeluje cytowana na stronie PAN dr hab. Małgorzata Wronkowska – Pomimo że do przygotowania pączka potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników, to na wielu wyrobach dostępnych w sklepach ich lista wydaje się nie mieć końca. Może jednak warto zastanowić się czy nie lepiej zapłacić więcej za pączka, ale mieć pewność, że jest to „prawdziwy” pączek a nie produkt „pączkopodobny”?

Skład pączków dostosowuje się także do współczesnych wymagań dietetycznych. Technologia otrzymywania produktów bezglutenowych, nie tylko pączków, różni się znacząco od tzw. tradycyjnych wyrobów. Za piękny wygląd pączka, ale także chleba pszennego, opowiada gluten, białko zawarte w mące pszennej. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą go jednak spożywać. Produkty dostępne w handlu detalicznym, np. bezglutenowe mieszanki do przygotowania ciasta drożdżowego, pozwalają na przygotowanie pączków bezglutenowych także w domu. Obok tradycyjnych pączków coraz modniejsze stają się również pączki wegańskie, które przygotowywane są bez jajek, ale z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.

11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce11.02.2021. Kielce. Tłusty Czwartek / Wiktor Taszłow / Radio Kielce
Tagi: KAZIMIERZA WIELKAOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWKOŃSKIEtłusty czwartekpączkiKIELCESANDOMIERZSTARACHOWICE

CZYTAJ RÓWNIEŻ

13.11.2025. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji / Fot. Robert Felczak - Radio Kielce
NA ŻYWO

ROZMOWA DNIA. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji

2025-12-17
Zmarł profesor Jacek Semaniak

Dziś ostatnie pożegnanie profesora Jacka Semaniaka

2025-12-17
16.12.2025. Kielce. Wojewódzka Biblioteka Publiczna. Wystawa „Byłem, Nobla zabrałem, wróciłem” / Fot. Dorota Klusek - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Henryk Sienkiewicz jako noblista

2025-12-16
16.12.2025 Kielce. WDK. Sesja sejmiku / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Radni sejmiku podzieleni ws. sytuacji świętokrzyskich szpitali

2025-12-16
16.12.2025 Radio Kielce na Rynku / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Świątecznie przez świat z Radiem Kielce

2025-12-16
Planujesz wręczyć żywy prezent pod choinkę? Prawdopodobnie popełniasz błąd

Planujesz wręczyć żywy prezent pod choinkę? Prawdopodobnie popełniasz błąd

2025-12-16
Prokuratura nie dopatrzyła się przestępstwa

Prokuratura nie dopatrzyła się przestępstwa

2025-12-16
Koniec z kształceniem pracowników?

Koniec z kształceniem pracowników?

2025-12-16
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

ROZMOWA DNIA. Dawid Lewicki, lider świętokrzyskiej Konfederacji

Dziś ostatnie pożegnanie profesora Jacka Semaniaka

Henryk Sienkiewicz jako noblista

Radni sejmiku podzieleni ws. sytuacji świętokrzyskich szpitali

Świątecznie przez świat z Radiem Kielce

Planujesz wręczyć żywy prezent pod choinkę? Prawdopodobnie popełniasz błąd

Prokuratura nie dopatrzyła się przestępstwa

Koniec z kształceniem pracowników?

Starachowicki artysta narysował sztuczną inteligencję

Przy drodze płonął gaz. W akcji cztery zastępy straży

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • RAMÓWKA
  • AUDYCJE RADIA KIELCE
  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • ABONAMENT RTV
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI
    • RECENZJE
    • REPORTAŻ W RADIU KIELCE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PATRONATY RADIA KIELCE
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLKRADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.