Do smażenia omletów w wydrążonym chlebie zachęcają instruktorki Miejsko-Gminnego Domu Kultury w Końskich. W ramach ferii zorganizowano między innymi warsztaty kulinarne online.
Małgorzata Pasek i Urszula Nowicka pokazują jak w prosty sposób zrobić kolorowe omlety, używając wydrążonych kromek chleba jako foremek.
– To może być chleb pszenny, czy razowy. To może być również wydrążona bułka, którą będzie można łatwo odwrócić i podsmażyć z drugiej strony – mówią.
Jak dodaje Urszula Nowicka niezbędny do omletów w foremkach jest ser, który scali wszystkie składniki.
– Najpierw musimy roztrzepać jajka, potem dodajemy mąkę. To co sprawia, że omlet jest zwarty i klarowny, to ser. Nie tylko dodaje smaku, ale sprawia, że konsystencja jest zbita i łatwo można go obrócić na druga stronę – mówi.
Małgorzata Pasek przyznaje, że w dzieciństwie omlety były jej ulubioną potrawą, którą przygotowywała samodzielnie z koleżanką. Zajęcia zorganizowane przez dom kultury mają zachęcać dzieci i młodzież do samodzielności i zabawy w kuchni.
Od poniedziałku do piątku na stronie facebookowej Miejsko-Gminnego Domu Kultury o godzinie 10.00 publikowane są filmy z zajęciami plastycznymi, ceramicznymi, czy z animacji komputerowej.