Dieta poprawiająca pracę mózgu, w tym koncentrację i pamięć, powinna obfitować przede wszystkim w zdrowe tłuszcze zawarte w olejach roślinnych, orzechach, pestkach, nasionach, awokado, tłustych rybach mówiła na antenie Radia Kielce w programie „Na każdą pogodę” Daria Sych.
Dietetyk dodała, że w diecie warto także zadbać o odpowiednią ilość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Ekspertka radziła, aby w menu sięgać po zielone warzywa liściaste, dynię, pomidory, brokuły, kapustę, owoce jagodowe, granaty, kiwi, zieloną herbatę, kawę.
W diecie nie możemy zapomnieć również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Większa ilość wypijanych płynów przyspieszy krążenie krwi, w tym jej dopływ do mózgu – wyjaśniła Daria Sych.
ROZMOWA Z DARIĄ SYCH – CZĘŚĆ 1
ROZMOWA Z DARIĄ SYCH – CZĘŚĆ 1