– Nadal marnujemy dużo jedzenia – przyznała w na antenie Radia Kielce w audycji „Na każdą pogodę” Anna Mazur z Banku Żywności w Kielcach.
Ekspertka dodała, że statystyki nie zmieniają się i nadal około 9 mln ton rocznie żywności wyrzucamy do kosza. Z powodu ograniczeń w funkcjonowaniu restauracji, barów i pubów to właśnie właściciele tych punktów mają problemy ze zbytem zmagazynowanych produktów. Niektórzy – jak mówiła Anna Mazur – przekazują je do różnych instytucji, które pomagają potrzebującym.
Gość Radia Kielce z satysfakcją przyznał, że z ostatnich danych zgromadzonych przez Bank Żywności wynika, że kupujemy rozsądniej. Robimy listy produktów, których nam brakuje. Zapasy robimy głównie z artykułów o przedłużonym terminie ważności.
– Niestety gorzej jest z gotową żywnością – przyznała Anna Mazur.
Rozmowa z Anną Mazur – część 1
Rozmowa z Anną Mazur – cześć 2