Choć jest rzadko uprawiana w Polsce, uchodzi za niekwestionowaną królową jesieni. Mowa o dyni tzw. piżmowej, która hodowana jest w gospodarstwie ekologicznym Anny i Stanisława Śliwów z Drożejowic w gminie Skalbmierz.
Anna Śliwa zaznacza, że warzywo to posiada liczne właściwości i wartości odżywcze. Jest także jedną z najsmaczniejszych odmian dyni.
– Kształtem przypomina gruszkę. Ma charakterystyczny smak, jakby połączenie orzecha z pomarańczą. Ma też bardzo dużo witamin. Dostarcza m.in. witaminy A, E, kwasu foliowego, potasu, czy błonnika. Zawiera też właściwości odchudzające – zaznacza.
Dlatego też dynia piżmowa znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej zrobić ciasto, frytki, czy rozgrzewającą zupę krem.
– W zeszłym roku robiłam dżemy. Polecane dla osób mających problemy z żołądkiem. Z kolei do zupy dyniowej, którą robię praktycznie, dla zaostrzenia smaku wszyscy wystarczy dodać imbiru i mocnych przypraw – dodaje.
Dynie piżmowe sieje się w maju. Jej uprawa jest mało wymagająca. Waży od jednego do dwóch kilogramów. Zbiór odbywa się we wrześniu i październiku aż do przymrozków.