Nie sposób przecenić wartości odżywczych i właściwości leczniczych dyni – mówił Tomasz Soczumski.
Mistrz kulinarny dodał, że to warzywo jest bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk. Ma też niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, czy tasiemca.
Dynia – wymieniał gość „Na każdą pogodę” w Radiu Kielce – posiada właściwości lecznicze. Stosowana wspomaga terapię osób z nadciśnieniem i chorobami serca, cukrzycą, pasożytami i pomaga w odchudzaniu. Z tego warzywa można przygotować wiele potraw. Ekspert proponował rozgrzewającej zupy – krem.
Przepis:
Dynię obieramy i oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, pieczemy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek, cebulę i chilli. Upieczoną dynię przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Na sam koniec dolewamy kokosowe mleko i blendujemy na gładką masę doprawiając do smaku wedle uznania.
Audycja część 1:
Audycja część 2