Czarny bez, dzika róża czy rośliny strączkowe i mięso ryb – to naturalne sposoby na podniesienie odporności jesienią.
Krzysztof Domagała ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przypomina, że podczas chłodniejszej pogody warto sięgnąć po domowe sposoby na podniesienie odporności. Jednym z nich jest jedzenie produktów, które zawierają większą ilość witaminy C.
– Są naturalne preparaty, które hamują replikację wirusów – czarny bez, dzika róża. Czosnek z mlekiem to też znany i sprawdzony sposób – przypomina.
Jak dodaje, warto wzbogacić dietę w kwas omega 3 i witaminę B, które możemy włączyć do naszej diety, spożywając więcej ryb.
– Bardzo bogaty w kwas omega 3 jest olej lniany, dużo ryb w diecie oraz włączenie do jadłospisu roślin strączkowych, ponieważ posiadają dużo witaminy B – dodaje.
Krzysztof Domagała poleca też propolis i miody zamiast cukru.