Archiopactwo Cystersów w Jędrzejowie będzie bohaterem i zarazem scenerią programu „Klasztorne smaki”, który będzie można zobaczyć w najbliższą niedzielę w TVP 1.
Szef kuchni Remigiusz Rączka odwiedza w nim zgromadzenia zakonne w różnych regionach Polski i przygotowuje dania, między innymi z wytwarzanych przez zakonników produktów.
W odcinku, zrealizowanym w Jędrzejowie, prowadzący razem z ojcem Jakubem Zawadzkim, proboszczem parafii bł. Wincentego Kadłubka gotuje zupę rybną z karpia z kulkami z dorsza oraz kaczkę nadziewaną jabłkami z buraczkami i kluskami śląskimi. Jak mówi Aneta Chwalba, reżyser cyklu, zupa rybna wybrana została z racji tego, że to właśnie cystersi w Polsce zakładali pierwsze stawy hodowlane, dlatego naturalną rzeczą było, że w programie musi pojawić się ryba. Drugie danie, czyli kaczka z hodowli cysterskiej to ulubione danie przeora, do którego Remigiusz Rączka dołożył swój dodatek, czyli kluski śląskie.
– Wizyta w jędrzejowskim klasztorze była wyjątkowym przeżyciem. Powstał wyjątkowy program nie tylko o gotowaniu, ale również opowiadający o regule cystersów, Wincentym Kadłubku, historii klasztoru oraz gospodarstwie, które prowadzą zakonnicy – dodała reżyser.
Ojciec Jakub Zawadzki podkreśla, że udział w programie był dla niego niezwykłym przeżyciem i doświadczeniem, ponieważ miał okazję podpatrzeć jak gotuje profesjonalista. Ponadto, program był okazją do pokazania całej Polsce klasztoru oraz tego, ze zakonnicy nie tylko zajmują się modlitwą, sprawowaniem Mszy Świętych oraz katechizacją w szkołach, ale także zwykłymi życiowymi czynnościami.
Zdaniem opata klasztoru, ojca Rafała Ściborowskiego, program jest okazją do pokazania zakonników, który maja bardzo różne talenty.
Program „Klasztorne smaki” z klasztoru w Jędrzejowie można będzie zobaczyć na antenie TVP 1 w niedzielę, 27 września o godz. 9.30.