Kieleccy kucharze i szefowie kuchni spotkali się dziś na wspólnym gotowaniu. Przestrzeń do wymiany doświadczeń, a także dzielenia się swoimi pomysłami zapewnił im Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Podczas warsztatów kulinarnych wykorzystywane były przede wszystkim polskie produkty.
Mariusz Bezak, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zakładzie Doskonalenia Zawodowego w Kielcach podkreśla, że dziś w jego kuchni króluje krajowy, sezonowy owoc, czyli śliwka węgierka. Jest ona składnikiem tradycyjnego ciasta ucieranego, nazywanego często „babcine”. Jak podkreśla, jest ono proste do wykonania, jednak trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad. Aby ciasto się udało wszystkie składniki muszą mieć jedną temperaturę, najlepiej pokojową.
– Ważna jest także kolejność. Na początku masło ucieramy na biały puch z cukrem. Dodajemy jajka, ucieramy, a następnie wprowadzamy sypkie składniki. Na koniec wylewamy na blachę, układamy owoce sezonowe i wkładamy do piekarnika – mówi.
Krzysztof Zamyczyk z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy zaznacza, że podczas warsztatów kucharze starają się przygotować dania polskie w nowoczesnym wydaniu.
– Przygotowujemy pieczone gęsi i kaczkę. Pojawią się także dania z polędwicy. Zajmujemy się także rybami, między innymi sandaczem – dodaje.
Dzisiejsze spotkanie było kolejną częścią, prowadzonej przez KOWR kampanii promocyjnej „Kupuj świadomie – Produkt polski”.