Bakterie salmonelli wykryto na fermie kur niosek w Tychowie Nowym w gminie Mirzec. Informację potwierdziła Ewa Dróżdż, dyrektor starachowickiego sanepidu.
– Teraz fermę drobiu nadzoruje powiatowy lekarz weterynarii. My z kolei wycofujemy ze sprzedaży te jajka, które były w obrocie. Odwiedziliśmy punkty handlowe, w których jaja były sprzedawane. Zatrzymane zostały także jajka, które jeszcze nie trafiły do handlu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii Zbigniew Polak zaznaczył, że bakteria salmonelli została wykryta nie w jajach, ale w odchodach.
– Potwierdzam, taka sytuacja miała miejsce na początku września. Stado kur zostało przeznaczone do uboju, jaja obecnie wycofywane są ze sklepów.
Sprawa dotyczy siedmiu partii, które na skorupkach miały oznaczenia: 3 PL 261 11313 i termin ważności od 30 września do 6 października. Jak wynika z raportów Sanepidu, jaja są wycofywane. Zostają przeznaczone do obróbki termicznej, a później można z nich zrobić masę jajeczną lub susz jajeczny, który jest wykorzystywany w piekarnictwie.