„Ambaras drobiowy” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Aktywna Brynica” w gminie Piekoszów został wybrany najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego.
Drugie miejsce w organizowanym po raz 13 konkursie zajął Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty z gminy Masłów, który przygotował „Drobiową fantazję w sosie porowym z pestkami dyni”. Natomiast trzecią najsmaczniejszą potrawą powiatu kieleckiego w tym roku zostały „ Ambrozje kacze ze złamanym pęczakiem w sosie żurawinowym” przygotowane przez Gminne Koło Gospodarzy w Górnie.
W sumie w Strawczynku o tytuł najsmaczniejszej potrawy powiatu kieleckiego rywalizowało 21 dań przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu kieleckiego.
Jak informuje starosta kielecki Mirosław Gębski, jury miało trudny orzech do zgryzienia, ponieważ poziom konkursu był bardzo wysoki i wyrównany. Motywem przewodnim tegorocznej edycji wydarzenia są potrawy z drobiu.
– Na stołach królują kury, kaczki, gęsi czy przepiórki. Wszystkie potrawy są bardzo smaczne i ciekawie podane. Wiele z nich jest podanych w sposób innowacyjny zupełnie odmienny od tego, jaki możemy zastać w restauracjach barach, czy też serwujemy sobie w domu – dodaje.
Jak mówi Ewa Szlufik, zastępca przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich „Śwarne Kakonianki”, na tegoroczny konkurs koło przygotowało „Przysmak Zbója Kaka”.
– To pieczone placki z piersi indyka z pieczarkami i serem, natką pietruszki, podawane na zimno z sosem czosnkowym. To przepis obecny w Kakoninie od pokoleń. Jak wskazuje sama nazwa to przysmak, którym zajadał się legendarny zbój Kak. Dziś placki cieszą się dużym zainteresowaniem – dodaje.
W wydarzeniu biorą udział także świętokrzyscy parlamentarzyści. Jak mówi poseł Krzysztof Lipiec, prezes świętokrzyskich struktur Prawa i Sprawiedliwości, jednym z jego ulubionych dań jest rosół, który przygotowały panie ze Strawczynka. Jak zaznacza, konkurs na najlepszą potrawę powiatu kieleckiego to wydarzenie, które warto kultywować.
– Świętokrzyskie słynie nie tylko z dobrej muzyki, świetnej kultury ludowej. Regionalne smaki też są niezwykle ważne, które także mogą przyciągać do świętokrzyskiego wielu znakomitych ludzi. Takie inicjatywy z pewnością należy pielęgnować, dlatego z wielkim szacunkiem podchodzę do pań z kół gospodyń wiejskich i wszystkich stowarzyszeń, które trudzą się aby zadowolić nasze podniebienia – dodaje.
Anna Krupka, wiceminister sportu, podkreśla, że każda z konkursowych potraw robi niesamowite wrażenie. Świętokrzyska parlamentarzystka Prawa i Sprawiedliwości dodaje, że takie wydarzenia służą także promocji najlepszych walorów powiatu kieleckiego.
– Najlepiej i najsmaczniej można zjeść w województwie świętokrzyskim i w powiecie kieleckim. Prezentowane dania są przygotowywane z dobrych, zdrowych i ekologicznych produktów. Cieszę się, że mogę tutaj być jak również z tego, że już po raz trzynasty odbywają się takie uroczystości i konkurs o najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego – zaznacza.
Zdaniem senatora Krzysztofa Słonia, uczestnicy konkursu pokazali, że świętokrzyska kuchnia nie tylko czerpie z tradycji minionych pokoleń, ale może być także zdrowa smaczna i niezwykle różnorodna.
– Królują tu rewelacyjne smaki, i rewelacyjne pomysły na nieoczywiste potrawy. Jak mówiły panie z kół gospodyń wiejskich część przepisów wywodzi się jeszcze z receptur przekazywanych przez mamy czy babcie dzięki czemu jest tutaj także kultywowana kulinarna tradycja naszego regionu- dodaje.
Celem powiatowego konkursu kulinarnego jest promocja lokalnych produktów, smaków i potraw charakteryzujących naszą małą ojczyznę.