48 świętokrzyskich placówek opiekuńczo-wychowawczych i regionalnych placówek opiekuńczo-terapeutycznych otrzymało dziś kosze z produktami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego.
Inicjatywa ma na celu wsparcie dzieci przebywających w tych placówkach, ale także promocję rodzimych produktów – informuje Marek Jońca, członek zarządu województwa świętokrzyskiego.
– Postanowiliśmy, by na progu nowego roku szkolnego pomóc dzieciom przebywającym w różnego rodzaju placówkach. One niestety zazwyczaj nie otrzymują pomocy ze strony swoich rodzin. Pozyskaliśmy więc produkty żywnościowe od naszych producentów zdrowej żywności skupionych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Świętokrzyskiego. Dzięki temu mamy nadzieję, że zachęcimy dzieci do zdrowego odżywiania się, a producenci zyskają nowych klientów – dodał Marek Jońca.
Każda z paczek waży około 15 kg. Znajdują się w niej m.in. rodzime sery, miody, majonezy, wody mineralne, soki, wędliny oraz przetwory z owoców.
Kosz otrzymała m.in. Placówka Opiekuńczo-Wychowawcza Typu Rodzinnego nr 1 w Starachowicach. Jak powiedziała jej dyrektor Magdalena Kalista, akcje które wspierają i promują zdrowe odżywianie się u najmłodszych są warte poparcia.
– Uważam, że akcja jest potrzebna. Nasze produkty są bardzo dobrej jakości i są smaczne, więc mamy się czym chwalić. Ważne jest też to, by nie zapominać o naszych dobrych potrawach, które nie tylko że są zdrowe i sycące, ale też smakują rewelacyjnie. Myślę, że dla zdrowego życia ważna jest odpowiednia dieta, ruch na świeżym powietrzu. Tak staramy się właśnie funkcjonować i tego uczyć dzieci – dodała Magdalena Kalista.
W sumie kosze ze zdrową żywnością pochodzącą od producentów z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego trafiły do blisko 90 placówek wychowawczych.