Dzięki właściwej diecie możemy uchronić się przed chorobami i wzmocnić naszą odporność. Jakie produkty należy spożywać? O tym w „Czasie dla zdrowia” rozmawialiśmy z Jadwigą Zapałą, specjalistą ds. promocji zdrowia w Świętokrzyskim Centrum Onkologii.
Jak powiedziała nasza rozmówczyni, produkty, które z pewnością wzmocnią naszą odporność, to warzywa i owoce. Nawet te zamrożone nie tracą swoich wartości odżywczych, więc warto już teraz zamrozić np. maliny, by móc je zjeść np. za dwa, czy trzy miesiące.
Warto również jeść wszelkie kiszonki. Ich rola w pobudzaniu układu odpornościowego jest bardzo duża. Zawierają bowiem dużo witaminy C i probiotyki. Jak radziła Jadwiga Zapała, warto także jeść cebulę i czosnek. Przy kapryśnej, jesiennej słocie warto również spożywać dania rozgrzewające, np. zupy warzywne nie tylko wzmocnią odporność, ale dostarczą także energii.
Posłuchaj całej rozmowy:
Część pierwsza:
Część druga: