Święto Chleba odbędzie się w niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni. Impreza rozpocznie się o godzinie 11.00 mszą świętą przed kościołem z Rogowa. Oprawę muzyczną podczas nabożeństwa zapewnią zespoły Bolechowiczanie oraz Skokotliwi.
Następnie uczestnicy w korowodzie udadzą się do dworu z Suchedniowa, gdzie odbędzie się prezentacja dawnego zwyczaju dożynkowego „Okrężne”.
Jedną z wielu atrakcji Święta Chleba, jak mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej, będzie uruchomienie zabytkowego wiatraka z Dębna.
– W tym młynie tylko raz w roku odbywa się przemiał zboża. Wszyscy chętni będą mogli przestawić ogromną bryłę wiatraka, tak, aby śmigi natrafiły na wiatr i zostały wprawione w ruch – mówi.
Podczas wydarzenia nie może zabraknąć wypiekania i degustacji chleba oraz podpłomyków.
– W chałupie ze Złotnik Aleksandra Imosa będzie wypiekała pyszne podpłomyki, częstowała chlebem, a także zachęcała do tego, aby posłuchać historii o chlebie. Intencją wydarzenia jest również pokazanie, jaki to był ogromny wysiłek wielu ludzi, abyśmy chleb mogli gościć w naszych domach – podkreśla Beata Ryń.
Na dużej scenie podczas imprezy zaprezentują się zespoły ludowe, zostaną pokazane zapomniane już pokazy obrzędowe, a chętni będą mogli przemielić ziarna w żarnach oraz młócić zboże cepem. Imprezie towarzyszyć będą kiermasz regionalnych potraw i rękodzieła.
Wydarzenie po raz pierwszy uzyskało dofinansowanie z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach projektu „Chleb w polskiej tradycji ludowej”.