Rodzinny piknik podsumowujący konkurs Radia Kielce „Jawor – u źródeł kultury” rozpoczął się tradycyjnie o godzinie 12.00 mszą świętą przed zabytkowym kościołem z Rogowa. Po niej uczestnicy przemaszerowali przed scenę, gdzie do późnego popołudnia trwać będzie zabawa przy wtórze zespołów folklorystycznych.
Oprócz dobrej muzyki nie brakuje też smakołyków. Skosztować można m.in. rarytasów przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Brodowianki” z Brodów w gminie Pierzchnica. Jak mówi przewodnicząca koła Katarzyna Radomska, wszystkie potrawy przygotowane zostały z naturalnych składników.
– Na „Jawora” przyjechałyśmy po raz pierwszy. Dlatego chcemy wszystkich gości serdecznie przyjąć i ugościć. Przygotowałyśmy pierogi z mięsem i kapustą, pierogi ruskie, bigos, barszcz czerwony, pajdy ze smalcem i kiszonym ogórkiem, pajdy z ze świeżym, wiejskim masłem. Jest w czym w czym wybierać – dodała Katarzyna Radomska.
Z kolei od początku „Jawora” jest z nami Teresa Łukasik ze Strzałkowa z gminy Stopnica, która co roku serwuje pyszne sery.
– Mamy aż 15 rodzajów smakowych buncoli. Częstujemy m.in. serem „Wieśniak senior”, który dojrzewa od trzech, czterech miesięcy wzwyż, a poleżeć może nawet dwa lata. Ser, z którego jestem szczególnie dumna to „Siarzak”, czyli ser z krowiej siary – dodała Teresa Łukasik.
Podczas pikniku w Tokarni posłuchać można artystów m.in. z Zespołu Pieśni i Tańca „Wierna rzeka” i pań z Koła Gospodyń Wiejskich „Cieślaneczki”, a gościnnie z Warmi i Mazur przyjechali: Zespół Folklorystyczny „Sterławiacy”, Kapela Folklorystyczna „Warnijsko Kapela”, a także solista Piotr Krupski, który zagra na cymbałach.
Impreza „Jawor – u źródeł kultury” w Parku Etnograficznym w Tokarni zakończy się po godzinie 17.00.