Przełom sierpnia i września to bardzo intensywny czas pracy dla zielarzy. Jedną z roślin, której owoce są teraz dostępne jest aronia. Lilia Kowalewska, specjalistka z dziedziny zielarstwa z Agrocentrum Kielce mówi, że już niedługo rozpocznie się czas na zbieranie jarzębiny, żurawiny czy pigwowca. Możemy z nich na przykład przygotować konfitury czy dżemy.
Wśród najbardziej dostępnych i najpopularniejszych roślin jest jarzębina. Możemy z niej przygotować dżem. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, to działa m.in. wzmacniająco na organizm i poprawia pracę nerek. Przygotowując taki dżem ważne jest, abyśmy po tym, jak zbierzemy jarzębinę, przemrozili ją w zamrażarce.
– Po przemrożeniu zalewa się ją syropem z wody i cukru. Gotuje się tak, jak tradycyjną konfiturę, czyli zazwyczaj kilkukrotnie. Trzeba zagotować i zostawić. Następnego dnia powinniśmy to zrobić raz jeszcze i tak powtarzać do czasu, kiedy ten syrop będzie bardzo gęsty, a jarzębina stanie się przezroczysta i szklista. Jednorazowe gotowanie trwa ok. 5 minut – mówi Lilia Kowalewska.
Warto również zainteresować się pigwowcem. Można z niego przygotować m.in. galaretki, sok, syrop czy ocet. Jak zaznacza, ten ostatni w jest bardzo popularny. Octy owocowo-kwiatowe zawierają mało cukru i wiele mikroelementów oraz witamin. Ocet z pigwowca ma bardzo dużo witaminy C, przez co działa wzmacniająco, poprawia trawienie i uszczelnia naczynia krwionośne. Możemy dodawać go m.in. do sałatek. Lilia Kowalewska podkreśla, że przygotowanie octu owocowo-kwiatowego jest łatwe.
– Ja zazwyczaj stosuję ocet jabłkowy. Zalewam nim nasiona, kwiaty, owoce, w zależności od tego, co mam i czekam. Wiadomo, że trzeba poświęcić temu odpowiednio dużo czasu i zachować proporcje, aby ocet rzeczywiście przeszedł aromatem. Potem jest już kwestia przechowywania – trzeba go trzymać w chłodniejszym miejscu, żeby nam się nie zniszczyła nasza praca – podkreśla zielarka.
Lilia Kowalewska radzi, aby nie zbierać owoców i ziół rosnących tuż przy drodze lub niedaleko, ponieważ może być na nich dużo spalin z samochodów.