W Staszowie rolnicy dziękują dziś za plony, na rynku trwają dożynki gminne. Gmina Staszów jest bardzo zróżnicowana, jeśli chodzi o gleby.
– Są tu ziemie zaliczane i do szóstej i do drugiej klasy, wobec tego, różne jest także rolnictwo. Udaje się jednak zboże, a ono jest podstawą do wypieku chleba, który od wielu lat jest tradycją kulinarną Staszowa – zaznacza burmistrz Leszek Kopć
– Działają u nas trzy piekarnie wytwarzające chleb metodami tradycyjnymi i to one są naszą kulinarną wizytówką – dodaje burmistrz.
Potwierdza to Leszek Sojda, prowadzący od 1988 piekarnię z pieczywem rzemieślniczym, nie przemysłowym.
– Trzeba włożyć więcej pracy i lepszej jakości produktów, aby upiec dobry chleb, ale to się opłaca dla naszego zdrowia i smaku – dodaje.
Krzysztof Sojda, który reprezentuje już drugie pokolenie piekarzy, mówi że pieczywo rzemieślnicze jest priorytetem w działalności firmy.
– Chcemy łączyć to, co tradycyjne i sprawdzone z nowoczesnością. U nas liczy się czas, jakość surowca i zaangażowanie w pracę – podkreśla.