Koła gospodyń wiejskich zawładnęły koneckim parkiem za sprawą konkursu na regionalną potrawę i artystyczną prezentację.
Organizatorem „Przeglądu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu miasta i gminy Końskie” jest miejscowy Dom Kultury. Piotr Salata, dyrektor instytucji informuje, że prezentuje się dziesięć kół. Każde z nich oferuje mieszkańcom wiele potraw, ale tylko jedna może wziąć udział w konkursie.
– Uczestnicy wiedzą, że te potrawy muszą zawierać jakieś elementy regionalne, związane z ludowością. Jury będzie to brało pod uwagę, tak jak i występ artystyczny – powiedział.
Justyna Rupniewska, prezes KGW w Sworzycach zdradziła, że koło przygotowało wyjątkowy przysmak z 1897 roku – „Potrawkę po sworsku”.
– To pieczone na smalcu w piekarniku ziemniaczane talarki z cebulą, papryką, pieczarkami. Oddzielnie do potrawy przygotowuje się mięso drobiowe – zdradza gospodyni.
Oprócz prezentacji potraw każde z kół przygotowało też krótki występ artystyczny, który również podlega ocenie jury. Dzisiejszy przegląd to już drugi etap konkursu. W pierwszym gospodynie wykonały bukiety z polnych kwiatów.
Wyniki i zwycięzców poznamy w październiku.