Już wkrótce rolnicy i sadownicy z gminy Stopnica, ale i okolicznych miejscowości będą mogli przetworzyć swoje produkty, a następnie sprzedać je po atrakcyjnej cenie. W Strzałkowie w gminie Stopnica, powstanie nowoczesny inkubator przetwórczy.
Na ten cel przebudowany zostanie budynek byłej spółdzielni ogrodniczej. Ryszard Zych, burmistrz Stopnicy informuje, że gmina jest już w posiadaniu kompletnej dokumentacji technicznej, projektu budowlanego oraz pozwolenia na budowę.
– W czerwcu ogłosimy przetarg na realizację zadania. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem na przełomie sierpnia i września rozpoczniemy prace budowlane. Miejsce to chcielibyśmy oddać do użytku w przyszłym roku – zaznacza burmistrz.
Mirosław Rajtar, zastępca burmistrza Stopnicy dodaje, że do dyspozycji rolników, sadowników, ale i kół gospodyń wiejskich zostanie oddany budynek wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o 2,5 tony suszu owocowego i warzywnego.
– Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych. Rolnicy swoje plony będą mogli przerobić na produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia i tym samym łatwiej sprzedaż. Z kolei Grzegorz Rokosz sołtys Strzałkowa i sadownik podkreśla, że taki inkubator pozwoli w pełni wykorzystać uprawiane owoce i warzywa. Zaznacza, że ludzie nie mogą się już doczekać technologii. Chęć z jego korzystania zadeklarowało wielu mieszkańców.
– Dziś modne są chipsy z jabłek, soki wszelkiego rodzaju. Zdrowa żywność. Najważniejsze, że tego typu obiekt będzie bardzo blisko – zaznacza.
Pod koniec maja burmistrz Stopnicy podpisał umowę o unijne dofinansowanie projektu w wysokości 433,95 tys. zł.