W sobotę handel na targu w Stąporkowie zostanie rozszerzony o kolejne produkty: mięso i pieczywo. Po miesięcznej przerwie, w ostatnią sobotę targowica otwarta została testowo. Na targu można było kupić produkty rolnicze, sadzonki, nasiona i chemię do dezynfekcji.
Radosław Nowek, dyrektor Zakładu Gospodarki Komunalnej zarządzającej obiektem nie ukrywa zadowolenia, że mieszkańcy Stąporkowa zastosowali się do nowych warunków: odpowiednich odległości, dezynfekcji rąk i poruszania się w jednym kierunku. Jak dodaje, planowane jest stopniowe poszerzanie oferty handlowej na targu.
-To wędliny i mięso sprzedawane ze specjalnych samochodów dopuszczonych przez sanepid, podobnie z pieczywem i wyrobami ciastkarskimi. Będzie możliwy także handel owocami i warzywami.
Łukasz Kłys, sekretarz urzędu gminy w Stąporkowie podkreśla, że otwarcie targowiska jest częścią ożywienia lokalnej gospodarki i sposobem na przetrwanie drobnych przedsiębiorców i producentów.
– Staramy się zachęcić mieszkańców do kupowania u lokalnych przedsiębiorców i rolników m.in. na targowicy, gdzie sprzedawcy mają produkty często znakomitej jakości – podkreśla sekretarz.
Wejście na targowicę jest tylko od strony ulicy Górniczej, a wyjście od strony 1 Maja. Targowisko pracuje jedynie w soboty.