Przedstawiamy przepis na przygotowanie czterech porcji przepysznego, ziemniaczanego risotto.
SKŁADNIKI:
4 duże ziemniaki
1 średnia cebula
4 plasterki boczku lub kiełbasy
1 ząbek czosnku
Bulion
50 g masła
1 małą łyżeczkę octu winnego
Oliwa lub olej do podsmażenia
Szczypiorek lub koperek
PRZEPIS AUTORSTWA MISTRZA KULINARNEGO MICHAŁA MARKOWICZA, SZEFA RESTAURACJI DA VINCI:
Na samym początku musimy przysmażyć boczek. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Gdy zeszklimy delikatnie, dodajemy drobno pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Czekamy aż bulion odparuje, a ziemniaki zmiękną. Następnie dodajemy 4 krople octu, żeby zatrzymać proces gotowania ziemniaków. Dodajemy masło. Na koniec dodajemy koperek, szczypiorek i co jeszcze będziemy chcieli.