Wystawa poświęcona św. Janowi Pawłowi II, gala konkursu Radia Kielce „Jawor – u źródeł kultury” i konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W skansenie w Tokarni władze regionu i dyrekcja Muzeum Wsi Kieleckiej zaprezentowali tegoroczne plany tej placówki.
Po kilku latach nieobecności do kieleckiego skansenu wraca konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Od 2013 roku impreza ta odbywała się w Kielcach. Tegoroczna, dwudziesta odbędzie się 21 czerwca razem z galą konkursu Radia Kielce „Jawor – u źródeł kultury”.
– Zarząd województwa podjął uchwałę w tej sprawie z przekonaniem, że Park Etnograficzny jest najlepszym miejscem do przeprowadzenia tego kulinarnego przedsięwzięcia – zapowiada marszałek Andrzej Bętkowski.
– W kwietniu w Dworku Laszczyków planowane jest otwarcie wystawy poświęconej św. Janowi Pawłowi II w stulecie urodzin wielkiego Polaka – informuje Jarosław Karyś, wicedyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
Muzeum Wsi Kieleckiej będzie też wzorem lat ubiegłych organizować zajęcia edukacyjne pod nazwą „Rodzinne Niedziele w Skansenie”.
– Będzie też „Niedziela Konserwatorska”, podczas której uczestnicy dowiedzą się, jak wygląda proces konserwatorski w muzeum – mówi Mariusz Masny, dyrektor placówki.
Kielecką placówkę odwiedza coraz liczniejsza rzesza seniorów. Magdalena Kusztal, dyrektor Departamentu Kultury i Dziedzictwa Narodowego w urzędzie marszałkowskim podkreśla, że to zasługa kart seniora, dzięki którym coraz więcej osób starszych korzysta ze zniżek.
Muzeum Wsi Kieleckiej promować się będzie w tym roku na targach turystycznych w Łodzi i Chorzowie.